Sibiu, centrul istoric

Sibiu, centrul istoric
  • Sibiu, centrul istoric
  • Sibiu, centrul istoric
  • Sibiu, centrul istoric

Dacă vei întreba orice localnic unde este centrul Sibiului, vei primi un răspuns clar: Piața Mare. Atestată documentar încă de acum 500 de ani, Piața Mare a devenit oficial centrul cetății Hermannstadt în secolul al 16-lea, fiind denumită, timp de sute de ani, Der Grosse Ring sau Grosser Platz. În perioada interbelică a purtat denumirea Piața Regele Ferdinand, iar în perioada comunistă a fost cunoscută ca Piața Republicii. După revoluție, însă, și-a recăpătat denumirea originală, Piața Mare.

Piața Mare este mărginită de clădiri cu o importantă încărcătură istorică. În primul rând, Muzeul Bruckental, fostul palat al baronului Samuel von Bruckental (1721-1803), Acesta a fost cancelarul aulic al Transilvaniei în cadrul statului austriac condus de împărăteasa Maria Theresa și a deținut una dintre cele mai valoroase colecții personale de artă din Europa la acea vreme. Acum, muzeul care îi poartă numele conține atât această colecțit, cât și alte expoziții de artă.

Piața Mare este dominată de Biserica Catolică, aceasta fiind construită de iezuiți între 1726-1733. Turnul bisericii este construit pe patru nivele, iar la baza acestuia se poate ajunge în Piața Mică printr-un gang boltit. În 1838, în turn a fost montat un ceas cu două cadrane, iar în 1860 în biserică a fost instalată o orgă construită de prestigioasa firmă vieneză Karl Hesse.

Și restul clădirilor din jurul Pieței Mari sunt încărcate de istorie, dar povestea Pieței Mari este cea mai zbuciumată. Dacă în perioada Evului Mediu, aici era locul adunărilor generale și al execuțiilor publice, după 1700 aceasta a devenit un simbol bisericesc, fiind dominată de statuia sfântului Nepomuk. După 1948, comuniștii au transformat piața într-un parc, deloc potrivit cu peisajul medieval, însă în 1984 acesta a fost demolat, iar în 1986 a fost ridicată statuia cărturarului Gheorghe Lazăr.

După revoluția din '89, s-a reluat denumirea originală de Piața Mare, iar în 2005, cu ocazia pregătirilor pentru statutul de Capitală Europeană a Culturii, Piața Mare a fost recondiționată de la zero, fiind pavată cu dale de granit și piatră, statuia lui Gheorghe Lazăr a fost înlocuită de o versiune mai mică, iar fosta fântână cu grilaj metalic a fost readusă în actualitate, într-o formă modernizată și artistică.

Un element distinctiv al clădirilor din Piața Mare sunt ferestruicile de pe acoperișuri, botezate ”ochii orașului” și care au devenit o carte de vizită pentru Sibiu. Ce au ”văzut” acești ”ochi” de-a lungul vremii vă pot spune documentele si ghizii din Sibiu.

Comentarii

  • #1 Raul 10.04.2011 12:58

    totusi puteati sa veniti si voi pana in Sebesu de Sus, pe Valea Moasei la poalele Muntelui Suru. Sunt doar 30 de km

  • #2 paulfinta 18.04.2011 12:57

    Muzeul Brukenthal nu Bruckental

Adauga comentariu

Alege-ti poza
Gravatar

Scrie in formular adresa de mail asociata unui cont Gravatar.

(nu va fi publicat)
Introdu textul din imagine in campul de mai jos

Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!