Săpânța, Maramureș

Săpânța, Maramureș
  • Săpânța, Maramureș
  • Săpânța, Maramureș
  • Săpânța, Maramureșfotografie panoramica
  • Săpânța, Maramureș
  • Săpânța, Maramureș
  • Săpânța, Maramureș

Săpânța este cel mai cunoscut sat din Maramureș, dar și una dintre cele mai cunoscute localități din România, datorită unui obiectiv turistic unic în lume: Cimitirul Vesel. Este situată aproape de granița cu Ucraina, fiind la o distanță de 18 km de Sighetu Marmației.

Cimitirul Vesel își trage denumirea de la pamfletele și imaginile insripționate pe pietrele funerare, care simbolizează filosofia simplă a omului de la țară privind viața și moartea. Motiv de studiu pentru numeroși cercetători, istorici și lingviști, Cimitirul Vesel are ca origini crucile gravate și colorate de către meșterul Stan Pătraș, care, începând cu 1935, a inițiat un curent unic în lume: zugrăvirea ironică, dar fără răutate, a vieții și morții celui răposat, atât prin realizările sale, cât și prin obiceiurile rele ale acestuia. O vizită a acestui adevărat muzeu în aer liber poate dura chiar și câteva ore, fiecare mormânt având o poveste proprie, pe lângă cele pe care turiștii le pot auzi de la oamenii din zonă sau de la preot.

Săpânța mai are și alte atracții, printre acestea numărându-se vâltorile (adevărate ”mașini naturale de spălat rufe”) sau cergile și costumele populare recunoscute pentru simbolistica lor misterioasă. Turismul este foarte dezvoltat în zonă, iar, recent, a fost pus la punct complexul Mănăstirii Săpânța-Peri, pe locul unei vechi sihăstrii ce purta hramul Sfântului Arhanghel Mihail. Vechea mănăstire a fost distrusă în 1703, însă noua biserică, construită aproape în totalitate din lemn de către meșterul Ioan Știopei din Bârsana, a devenit cea mai înaltă mănăstire din lemn din lume, având o înălțime de 78 de metri (este mai înaltă decât Statuia Libertății din New York, iar crucea înaltă de 7 metri este învelită cu 4 kilograme de aur!).

Pentru turiștii amatori de drumeții, Săpânța oferă în împrejurimi peisaje sălbatice de o rară frumusețe, remarcându-se Rezervația Naturală ”Mlaștina Poiana Brazilor”, dar și numeroasele izvoare minerale bicarbonatate, sodice, calcice, clorurate, cu o concentrație ridicată de ioni bicarbonici, ape folosite pentru tratarea gastritelor, a bolilor gastro-duodenale și a colecistelor.

 

clasă ip incorectă (93.113.11.198)

Adauga comentariu

Alege-ti poza
Gravatar

Scrie in formular adresa de mail asociata unui cont Gravatar.

(nu va fi publicat)
Introdu textul din imagine in campul de mai jos

Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!