Săpânța, Maramureș

Săpânța, Maramureș
 • Săpânța, Maramureș
 • Săpânța, Maramureș
 • Săpânța, Maramureșfotografie panoramica
 • Săpânța, Maramureș
 • Săpânța, Maramureș
 • Săpânța, Maramureș

Săpânța este cel mai cunoscut sat din Maramureș, dar și una dintre cele mai cunoscute localități din România, datorită unui obiectiv turistic unic în lume: Cimitirul Vesel. Este situată aproape de granița cu Ucraina, fiind la o distanță de 18 km de Sighetu Marmației.

Cimitirul Vesel își trage denumirea de la pamfletele și imaginile insripționate pe pietrele funerare, care simbolizează filosofia simplă a omului de la țară privind viața și moartea. Motiv de studiu pentru numeroși cercetători, istorici și lingviști, Cimitirul Vesel are ca origini crucile gravate și colorate de către meșterul Stan Pătraș, care, începând cu 1935, a inițiat un curent unic în lume: zugrăvirea ironică, dar fără răutate, a vieții și morții celui răposat, atât prin realizările sale, cât și prin obiceiurile rele ale acestuia. O vizită a acestui adevărat muzeu în aer liber poate dura chiar și câteva ore, fiecare mormânt având o poveste proprie, pe lângă cele pe care turiștii le pot auzi de la oamenii din zonă sau de la preot.

Săpânța mai are și alte atracții, printre acestea numărându-se vâltorile (adevărate ”mașini naturale de spălat rufe”) sau cergile și costumele populare recunoscute pentru simbolistica lor misterioasă. Turismul este foarte dezvoltat în zonă, iar, recent, a fost pus la punct complexul Mănăstirii Săpânța-Peri, pe locul unei vechi sihăstrii ce purta hramul Sfântului Arhanghel Mihail. Vechea mănăstire a fost distrusă în 1703, însă noua biserică, construită aproape în totalitate din lemn de către meșterul Ioan Știopei din Bârsana, a devenit cea mai înaltă mănăstire din lemn din lume, având o înălțime de 78 de metri (este mai înaltă decât Statuia Libertății din New York, iar crucea înaltă de 7 metri este învelită cu 4 kilograme de aur!).

Pentru turiștii amatori de drumeții, Săpânța oferă în împrejurimi peisaje sălbatice de o rară frumusețe, remarcându-se Rezervația Naturală ”Mlaștina Poiana Brazilor”, dar și numeroasele izvoare minerale bicarbonatate, sodice, calcice, clorurate, cu o concentrație ridicată de ioni bicarbonici, ape folosite pentru tratarea gastritelor, a bolilor gastro-duodenale și a colecistelor.

 

Comentarii

 • #1 Oana Placinta 14.04.2011 15:07

  Ma bucur ca ati ajuns la cimitirul vesel, obiectiv pe care vi l-am propus eu. Sper ca v-a placut si veti reveni si alta data cu placere. Mie mi-a facut placere sa-l vizitez pentru ca oamenii mai fac haz de necaz si uita de supararea pricinuita de disparitia persoanelor dragi.

 • #2 Iulia Duca 14.04.2011 15:16

  Oana, si eu l-am propus... dar abia azi am vazut ca l-ai propus si tu inaintea mea, si inca cineva dupa noi. Hai sa strangem cat mai multe like-uri, sa ajungem pe locul 1 in top :)

 • #3 Lucian Nemes 15.04.2011 04:18

  Si eu l-am propus...daca luam premiul il impartim? :p :))

 • #4 Lucian Nemes 15.04.2011 04:22

  Daca luam premiul, il impartim? :p :))

 • #5 Iulia Duca 15.04.2011 13:30

  Lucian, eu zic ca intai ar trebui sa ii facem reclama articolului, sa strangem voturi, apoi sa ne gandim ce facem cu premiul :))

 • #6 smarald 08.05.2011 15:29

  In orice cimitir intri ca sa plangi,aici toti avem zambetul pe buze si lacrimi in ochi.De fapt este un muzeu mortuar.

 • #7 mihaela 17.05.2011 20:43

  super!

 • #8 Barbie 04.05.2016 08:43

  Your website has to be the elrtneocic Swiss army knife for this topic.

 • #9 Kathreen 06.05.2016 04:58

  "I know that Jacques Derrida is Sephardic and so were Benjamin Cardozo, David Ricardo, and Disraeli. "Why do people always claim that Sephardi inetillgence is below average?

 • #10 Deacon 06.05.2016 12:14

  Encore bravo Lou pour tous ces efforts, quel plaisir de te voir sur tes 2 gambettes !Tous les jours nous pensons fort à vous avec la vente des tickets de tombola, d’ailleurs est-ce possible d’avoir 2 carnets en plus ?Grosses bises à très bi820ôt&#en3t;Yann Cécile Mathis http://hihtgqz.com…

 • #11 Keyaan 08.05.2016 00:40

  Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment di28d#n&17;t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say excellent blog!

 • #12 Keydrick 09.05.2016 10:27

  We look forward to strawberry season with great anticipation, they're the first of the local summer fruits, and sooooo good!I got to go picking last week, picked nearly fifteen pounds in a few hours, mostly for fetthing-by-ahe-sandful, and I froze five pounds or so.In the next few weeks, I hope…

Adauga comentariu

Alege-ti poza
Gravatar

Scrie in formular adresa de mail asociata unui cont Gravatar.

(nu va fi publicat)
Introdu textul din imagine in campul de mai jos

Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!