Parcul Național Cozia

Parcul Național Cozia
 • Parcul Național Cozia
 • Parcul Național Cozia
 • Parcul Național Cozia
 • Parcul Național Cozia
 • Parcul Național Cozia
 • Parcul Național Cozia
 • Parcul Național Coziafotografie panoramica
 • Parcul Național Cozia
 • Parcul Național Cozia
 • Parcul Național Cozia
 • Parcul Național Cozia

Parcul Național Cozia să gasește în partea central sudică a Carpaților Meridionali, mărginit la nord de Depresiunea Loviștei, stravechea Terra Loystha, o vastă arie încărcată de istorie, cu multe localități, organizate odinioară în ținutul lui Seneslau, unde populația continuă tradițiile și obiceiurile străvechi. Limitele parcului se suprapun peste partea de est a Munților Capățânii, întregul masiv al Masivului Cozia și peste partea de sud-est a Munților Lotrului.

Acesta este cel mai recent parc național amenajat din România, fiind un adevărat muzeu natural. Din suprafata totală a parcului, aproximativ 7.000 de hectare sunt destinate cercetării științifice. La intrarea în Parcul Național Cozia sunt afișate reguli care trebuiesc respectate pe toată durata excursiei, în caz contrar aplicându-se amenzi. Turiștilor li se dau saci de plastic la intrarea în parc pentru a putea aduna resturile, saci ce vor trebui predați la coborârea de pe munte.

Spectaculozitatea locului este dată de biodiversitatea peisajului. Gorunul se întâlnește până la înățtimi mari, alături de salcâmul pitic și de mesteacanul de Cozia. Parcul are numeroase formațiuni stâncoase deosebit de spectaculoase și cu nume sugestive: Vârful Bulzu (1.560 m), Turtudanele Urzicii, abrupturile Gardului, Căprariile, Mătariile, Sfinxul Coziei, Pietrele Vulturilor, Pietrele Roșiei, Colții Foarfecii, Turnul lui Traian, Turnul lui Teofil, Porțile de Piatra ale Coziei. La vest, Parcul Național Cozia este separat de restul Muntilor Căpățânii prin culmile: Frasineiului, Dosul Pământului și Valea lui Stan, la sud, parcul este delimitat de dealurile subcarpatice prin Depresiunea Jiblea – Berislăvești, iar la est, versanții abrupți ai Coziei îl delimitează de Muscelele Topologului prin Șaua Groșilor și mai la nord, se învecinează cu Depresiunea Poiana. Speciile de plante ocrotite pe care le găsim în această zonă sunt reprezentate de floarea de colț (Leontopodium alpinum), iedera albă (Daphne blagayana), precum și un relict glaciar, anume Lycopodium tristachyum (Ground Pine a eng. – nu are denumire in romana). Speciile ocrotite de mamifere sunt reprezentate de lup, vulpe, pisica salbatică, râs, jder de copac, arici, jder de piatră, veveriță, urs, cerb carpatin, mistreț și capra neagră. Dintre păsările protejate merită amintite cocoșul de munte, ierunca și prepelița. Vegetația forestieră este dominata de padurile de gorun, de fag și molid. Flora parcului este extrem de bogată, fiind identificate circa 930 de specii.

Zona este locuită din cele mai vechi timpuri, dovada stând castrul roman de la Arutela. Mânăstirile de aici sunt cunoscute în întreaga ortodoxie, mai cu seama cea de la Cozia, remarcabil monument istoric și arhitectonic. O altă caracteristica a regiunii ține de izvoarele termale, datorită carora s-a dezvoltat aici o întreagă rețea balneară, cele mai cunoscute stațiuni fiind Călimănești și Căciulata.

 

Comentarii

 • #1 smarald 06.05.2011 12:14

  SPLENDID !

 • #2 laura 06.05.2011 14:48

  superba toata zona

 • #3 radu 15.05.2011 14:46

  la mine acasa...

 • #4 Carmen 18.05.2011 20:57

  Unic!

 • #5 Daniel 17.09.2012 00:17

  Stiu ca nu are legatura cu pnzeerta micului boc de 1 iunie in mijlocul copiilor, dar banuiesc ca ceva , ceva legatura cu guvernul tot are. Este vorba de , deja, popularul \"cuvant\" DECONCENTRATE. M-am uitat in DEX si nu exista. Banuiesc ca ar fi trebuit folosit cuvatul DESCENTRALIZATE. Oare nu a existat…

 • #6 evtztj 19.09.2012 15:13

  dalHNd wnilirtalzam

Adauga comentariu

Alege-ti poza
Gravatar

Scrie in formular adresa de mail asociata unui cont Gravatar.

(nu va fi publicat)
Introdu textul din imagine in campul de mai jos

Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!