Munţii Vrancei si Cascada Putnei

Munţii Vrancei si Cascada Putnei
  • Munţii Vrancei si Cascada Putnei
  • Munţii Vrancei si Cascada Putnei
  • Munţii Vrancei si Cascada Putnei
  • Munţii Vrancei si Cascada Putnei

Sunt unii dintre cei mai bine conservaţi şi mai puţin afectaţi munţi din cadrul întregului lanţ al Carpaţilor româneşti, motiv pentru care în aceste locuri a fost declarat relativ recent, Parcul Natural Putna Vrancea.

Acesta este o unitate de protecţie care acoperă partea nord-vestică a Munţilor Vrancei, compus din Rezervaţia Forestieră Lepşa-Zboina, Rezervaţia Forestieră şi Geologică Cheile Tişiţei, precum şi Rezervaţia Geologică şi de peisaj Cascada Putnei.
Suprafaţa Parcului Putna Vrancea este de aproape 40 000 de hectare, iar accesul turiştilor se face prin intermediul drumului naţional DN2d, care leagă oraşele Focşani şi Târgu Secuiesc şi trece prin satele Tulnici, Lepşa şi Greşu.

Munţii Vrancei au păduri sălbatice, extrem de compacte unde trăiesc unele dintre cele mai mari şi mai sănătoase populaţii de urşi, lupi şi râşi din România, iar la Galaciuc există singura rezervaţie de pin silvestru pe soluri sărace din întrega Europă.

Cascada Putnei

Cascada Putnei, are o suprafaţă de circa 10 hectare şi cuprinde o porţiune a râului Putna situată în aval de satul Lepşa.

Conform măsurătorilor geodezice, cascada are o lungime totală de 76 metri pe o diferenţă de nivel de 14 metri, debitul volumului de apă de 9 metri cubi pe secundă în condiţiile unei viteze medii de curgere de 18 metrri pe secundă.
Denumită şi Săritoarea Putnei, cascada a fost declarată Munument L Naturii ăncă din anul 1973. Tot atunci au fost construite şi primele amenajări care să faciliteze accesul turiştilor. Se poate ajunge la ea de pe DN 2D, fiind situată la circa 71 kilometri de Focşani, sau la 3 kilometri în aval de satul Lepşa.

Specataculozitatea Cascadei Putnei constă în frumuseţea peisajului, caracterizată şi de  aşa numitele marmite, formaţiuni geologice care accentuează dinamismul cursului de apă.

Foarte frumos este şi cursul vechi al cascadei, format ca urmare a proceselor tectonice puternice din zonă, când o porţiune din patul albiei originare a râului s-a prăbuşit, cursul apei fiind deviat pe albia de curgere actuală. Cursul vechi al cascadei se afla la aproximativ 250 metri în aval de cascada din prezent.

 

clasă ip incorectă (93.113.11.198)

Adauga comentariu

Alege-ti poza
Gravatar

Scrie in formular adresa de mail asociata unui cont Gravatar.

(nu va fi publicat)
Introdu textul din imagine in campul de mai jos

Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!