Munţii Rodnei

Munţii Rodnei
 • Munţii Rodnei
 • Munţii Rodneifotografie panoramica
 • Munţii Rodnei
 • Munţii Rodnei

Din întregul lanţ carpatic oriental, Munţii Rodnei păstrează cel mai bine urmele gheţarilor cuaternari. Aceşti munţi prezintă numeroase circuri glaciare (Lala, Negoiescu, Iezer, Buhăescu, Izvorul Cailor, Puzdrele etc), chei şi defileuri (Cheile Bistricioarei, defileurile Strâmba, Rebra, Cormoaia, Pasul Prislop etc) dar şi cascade (Cascada Cailor cu o cădere de peste 80 m).

Dintre parcuri naţionale şi rezervaţii se numără Parcul Naţional Munţii Rodnei ce reprezintă cea mai mare arie protejată, localizată în grupul nordic al Carpaţilor Orientali, pe o suprafaţă de aproximativ 47.000 de hectare, din care 3.300 hectare au fost declarate în anul 1979 rezervaţie a biosferei; Rezervaţia naturală Pietrosu Mare care se află în partea nord-vestică a Munţilor Rodnei. Aceasta se desfăşoară de la circa 750 m la 2.303 metri altitudine; Rezervaţia naturală Piatra Rea care se întinde pe 50 hectare, este protejată în special pentru abundenţa exemplarelor de floare de colţ (Leontopodium alpinum); Rezervaţia mixtă “Peştera şi Izbucul Izvorul Albastru al Izei situată în partea estică a Munţilor Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Măgura. A fost declarată rezervaţie în anul 1977 şi Rezervaţia mixtă “Ineu – Lala”.
 

Comentarii

 • #1 pop ioan ovidiu 05.05.2011 09:39

  avem o tara minunata dar stam prost la turism

 • #2 oancea iuliana 11.05.2011 12:34

  superb peisaj,merita vazut

 • #3 Sonia 13.05.2011 00:47

  peisaj de vis...

 • #4 mihaela 17.05.2011 20:42

  super peisaj,as vrea sa merg acolo intr-o zi1

Adauga comentariu

Alege-ti poza
Gravatar

Scrie in formular adresa de mail asociata unui cont Gravatar.

(nu va fi publicat)
Introdu textul din imagine in campul de mai jos

Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!