Lacul Izvorul Muntelui

Lacul Izvorul Muntelui
  • Lacul Izvorul Muntelui
  • Lacul Izvorul Muntelui
  • Lacul Izvorul Muntelui
  • Lacul Izvorul Muntelui
  • Lacul Izvorul Muntelui

Lacul Izvorul Muntelui, cu înălţimea sa de 127 metri, lătimea de 119 metri, lungimea medie de 35 kilometri, adîncimea maximă de 97 metri şi volumul de  1250 milioane metri cubi, este cel mai marfe baraj de greutate din ţară, fiind depăţit doar de cel de la Porţile de Fier I. Suita sa de recorduri continuă prin faptul că este al treilea între cele mai înalte baraje din România, şi al nouălea baraj de greutate, ca înălţime din Europa.

A fost dat în folosinţă în anul 1961 fiind echipat cu o hidrocentrală cu 6 generatoare, construită în zona Bicaz-Stejaru. În medie, eneregia electrică produsă de hidrocentrală este de 434, 5 GWh.

Lacul a fost populat cu specii de peşti de interes piscicol precum cleanul, pastrăvul indigen, scobarul, plătica, păstrăvul curcubeu. Lacul Bicaz este sigurul loc din Moldova unde se efectuează scufundări autorizate. În anul 1993, o echipa de scafandri străini condusă de celebrul cercetător şi oceanolog francez J. Y. Cousteau a efectuat primele scufundări în apele reci ale acestui lac.

clasă ip incorectă (93.113.11.198)

Adauga comentariu

Alege-ti poza
Gravatar

Scrie in formular adresa de mail asociata unui cont Gravatar.

(nu va fi publicat)
Introdu textul din imagine in campul de mai jos

Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!